Vuoden sosiologiteko -palkinnon kiitospuhe

Hyvät sosiologikollegat, yhteiskuntatieteiljät, hyvät kuulijat,

mitä lämpimin kiitokseni vuoden Sosiologiteko-palkinnosta koko Koneen Säätiön rahoittaman Kaksi Suomea – Kasvaako eriarvoisuus -hankkeen puolesta. Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saaren johtama hanke on yhteiskuntatieteilijöiden, valokuvataiteilijoiden ja journalistien yhteisponnistus suomalaisen eriarvoistumisen esilletuomisessa.

Hankkeessa on muun muassa toteutettu Helsingin Sanomien Suuri köyhyyskysely, Kotikysely ja viimeisenä eilen julkaistu Sosiaaliturvariippuvuus – sosiaalipummit oleskeluyhteiskunnassa -teos, joka löytyy myös sähköisenä Tampereen yliopiston avoimesta julkaisuarkistosta TamPubista.

Eriarvoisuusvarasto on Koneen hankkeemme osana perustettu keskustelufoorumi, joka tuo yhteen toimittajia, kokemusasiantuntijoita, poliitikkoja, opiskelijoita, tutkijoita, järjestötoimijoita, taiteilijoita ja muita aktiivisia eriarvoistumisesta ja erityisesti sen mekanismeista kiinnostuneita keskustelijoita.

Kuinka moni on kuullut Eriarvoisuusvarastosta? Kuinka moni on jäsenenä? Hyvä, nyt loputkin mukaan keskustelemaan.

Kun haimme palkintoa pari kuukautta sitten, jäseniä oli pari tuhatta. Nyt jo melkein 3000. Ryhmä on saanut innoitusta onnellisuustutkija, sosiologi Ruut Veenhovenin onnellisuusvarastosta, World Database of Happiness -nimisestä sivustosta, jonne on kerätty onnellisuustutkimusta ympäri maailmaa. Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntijan, hyvinvointitutkimuksen dosentti Sakari Kainulaisen pyöriteltyä ajatusta varastosta Haminan ulkosaaristossa professori Saari tarttui toimeen ja perusti sen. Innoitusta varasto on saanut myös Pieksämäen koulukunnan huono-osaisuustutkijoiden tapaamisista, joihin kannustan myös teitä kaikkia osallistumaan. Kokoonnumme kesä- ja joulukuussa. Lisätietoja saa minulta.

Kaikille avoimessa Eriarvoisuusvarasto-ryhmässä käydään päivittäin keskustelua eriarvoistumiseen liittyvistä kysymyksistä ja mielellään omilla nimillä. Tarkoituksena on pureutua eriarvoisuuden laajoihin yhteiskunnallisiin mekanismeihin, kerätä Veenhovenin innoittamana tietovarantoa eriarvoisuuskeskustelun ajankuvasta satavuotiaassa Suomessa ja tuottaa uusia avauksia yhteiskuntapolitiikan uudelleensuuntaamiseksi tasa-arvoisempaan suuntaan. Eri näkökulmia kunnioitetaan ja erimielisiä tuodaan yhteen.

Ryhmässä tehdyn kyselyn (N=492) perusteella keskustelijoista puolet on maistereita, 12 % AMK-tutkinnon suorittaneita ja 21 % tutkijakoulutuksen omaavia. Kuvassa joitain ryhmäläisten yleisimpiä tehtävänimikkeitä.

Erityisesti mukana on opiskelijoita ja julkisen sektorin työntekijöitä. Mukana ollaan, koska teema kiinnostaa, osa mielellään lukee muiden keskusteluja ja osa kokee varaston hyväksi paikaksi linkkien löytämiselle.

Olipa joku toimittajakin kuvannut varastoa ”aarreaitaksi” ja ryhmän keskustelijoita on myös esiintynyt eri medioissa, ryhmän olemassaolosta johtuen tai siitä riippumatta. Ryhmän ideana on myös rohkaista meitä yhteiskuntatieteilijöitä puhumaan rohkeammin tutkimuksesta julkisuudessa ja rikkomaan ammattirajoja.

Kiitos vielä palkinnosta ja jatketaan keskustelua Eriarvoisuusvarastossa!

Jätä kommentti

%d bloggaajaa tykkää tästä: